[image name=line]
Se spune ca restaurantele fac bani cu bauturile. Daca te duci la pranz, la un meniu al zilei, spre exemplu, "scapi" cu 17-22 de lei, in functie de meniul si pretentiile restaurantului. Daca mai adaugi o bautura, iar patronii de restaurante stiu ca o vei face - din obisnuita sau de rusine ca se uita chelnerul nu stiu cum la tine cand te intreaba ce bei, iar tu spui ca nimic - pretul creste cu 7-10 lei. In fine, cu tot cu un mic bacsis la final, ajungi pe la 30 de lei.
Sincer va spun ca urasc mic dejunurile luate in hotelurile din Europa. Unu la mana ca nu sunt genul care sa manance pana nu mai poate, numai ca sa impinga cat mai mult spre seara masa de pranz, si eventual sa o comaseze cu cina.
Doi, cafeaua e proasta aproape peste tot si ma enervez si mai mult. Plus ca mezeluri nu mananc, cascaval nici atat, deci optiunile sunt limitate.
Daca acum cativa ani, in sistemele de rezervare mai toate camerele de hotel aveau mic dejunul inclus, acum, din motive financiare, preturile sunt diferite. Ca la low-cost. Platesti basic ca te sui in avion, apoi adaugi si cu ce te urci dupa tine. Fiecare extraoptiune costa.
Si ajungi sa constati ca un mic dejun costa de la 10-12 euro in plus de persoana, pe zi. Se pune intrebarea - merita sa platesti aceasta suma sau nu?
In principiu, la un hotel de 3 stele nu poti avea pretentii de mic dejun variat si bun in acelasi timp. Cel mult corect. Sigur, exista si exceptii, dar rare. In mod normal, esti omenit la aceste hoteluri cu o tava plina cu salamuri, parizer, cascaval, fructe, legume, marmelade, miere, cateva dulciuri, apa, sucuri, ceai si cafea. Nimic spectaculos.
Pai de 10 euro nu mai bine iesi frumos din hotel si te asezi la cafeneaua din coltul strazii? La "firul ierbii"? Sa simti pulsul strazii. Italienii care se opresc la un croissant si un espresso in drum spre job, grecii care stau tolaniti la terase de la 9 dimineata sau in fata unui sandwich cu bagheta d'aia crocanta cu jamon in interior si un caffe latte in Passeig de Gracia din Barcelona? Zic si eu, nu dau cu parul.
Ce te faci daca stai o saptamana intr-un hotel? In prima vei gusta din toate, in a doua te concentrezi pe 2-3 chestii, apoi te vei satura numai din priviri. Ca e normal. Nu poti manca acelasi lucru zile la rand.
La 4 stele, in special la hotelurile din marile lanturi internationale, situatia se schimba. Cele mai bune mic-dejunuri le-am luat la Radisson. Mancarea era atat de variata incat puteai sa stai 5 zile in hotel, ca nu repetai meniul.
In Spania este mancare foarte buna, dar depinde de ce mana ai in alegerea hotelului. In Italia am plecat mereu dezamagit de la masa. Desi italienii au una dintre cele mai bune bucatarii europene, micul dejun este sarac in multe locuri. Nu mai fac alte incercari. In Franta la fel. Tarile nordice prezinta mic dejunuri bogate, de multe ori incluse in pretul camerei, dar mancarea este dulce. Au suedezii enspe mii de icre, paste de peste, hering marinat, etc, dar care au o tona de zahar adaugat. Iar in tarile in care porcul e la putere (Germania, Cehia, Austria, Europa de Est) se merge de regula pe cantitate.
Daca vrei spectacol dimineata in farfurie, alege hotelurile boutique, "hipsteresti" cum le mai spun eu. Acolo e altceva. Multe dintre ele au bucatari angajati care lucreaza mereu la imbunatatirea meniului.
Top 3-ul meu personal, nu neaparat in aceasta ordine:
Lista cu cele proaste nu o mai fac, ca s-ar bate multe pentru podium. Mai ales hoteluri din Cehia si Italia. Voi, de unde aveti cele mai faine amintiri in materie de mic dejun? Tara sau orasul. :)
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧