[image name=line]Prima zi pe Coasta de Azur am dedicat-o deplasarilor "prin vecini". Din baza de la Nisa am luat trenul spre Cannes, cu o scurta oprire in Juan les Pins. La Cannes toate sunt la locul lor. Palatul unde se desfasoara festivalul de film, covorul rosu pe care se pozeaza tot turistul, "croazeta" pe care stau Ferrari-urile bara la bara in sezonul estival, mai o doamna tapetata cu straie de firma din cap pana in picioare care isi plimba catelul de poseta intre doua magazine si o terasa, cativa chinezi cu bete de selfie aidoma unor reteveie de dat nucile jos din copac toamna, noi, romani, cu gurile cascate de uimire si forfota pe strada comerciala. Pesemne ca se fac reglajele fine inainte de Revelion. Si sa nu uit, se vorbeste si rusa in Cannes. Dupa ce norii ne-au haituit cat e ziua de lunga, dupa-amiaza am revenit "acasa". Si una dintre placerile mele (ne)vinovate cand merg la Nisa este sa ma agat de o sticluta cu ceva si sa ma asez pe plaja pietroasa de pe Promenade des Anglais sa vad apusul. Acum am ajuns pe Plaja Lido, exact in fata fata Palais Méditerranée, la o aruncatura de bat de Hotelul Negresco. Te asezi la o masuta infipta in pietrisul de pe plaja, comanzi o cafea, un vin si eventual o portie de melci, si nu-ti ramane decat sa te uiti la mare si la soarele care tot aluneca la vale, pana ce se piteste dupa Aeroportul din Nisa, aflat la capatul Promenadei. Partea faina e ca poti vedea incontinuu avioane care decoleaza si aterizeaza. Pentru un frappe, un pahar de vin si o bere maaare pentru mine, rosie si binisor alcoolizata (Grimberger rosie 8 grade - 500 ml), ne-au amendat scurt cu 25 de euro. Dar linistea si privelistea fac toti banii. * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
Musai de incercat. Apusul, vazut la o cafea, de pe Plaja Lido din Nisa
↧
Cum am petrecut de Revelion si pe 1 ianuarie la Nisa
[image name=line]Sa tot fie cativa ani buni de cand nu am mai plecat din tara de Revelion. Si uite ca ultimele clipe ale lui 2015 ne-au prins pe malul Mediteranei, pe Promenade des Anglais. Revelionul pentru francezi, din ce am reusit sa imi dau seama, nu e mare sfaraiala. O masa undeva in oras sau in familie, o sampanie la ora 12, cateva pupaturi si ... la somn. Ca pe 1 avem treaba! Prin urmare, a trebuit sa imprumutam comportamentul localnicilor. O masa cu peste si fructe de mare ca sa fim usori si dezinvolti tot anul, o sticla de sampanie la purtator, pahare de sticla, o cutie cu macarons si fuga la plaja cu ele pentru a marca trecerea in noul an. Pe strazi era ceva lume, dar, surprinzator, in case, foarte putine lumini aprinse. Ori se petrecea pe silent si intuneric, ori nu era nimeni acasa. In 15 minute de mers pe jos nu cred ca am trecut pe langa mai mult de 4-5 party-uri tinute acasa. Si inca ceva interesant. Supermarketul Monoprix de pe principala artera comerciala a Nisei era plin ochi la 7 seara. Turisti si localnici deopotriva cumparau bautura si cateva nimicuri dulci. Apropo, sampania in Franta e religie. Cam ca berea la PET in Romania. Sa revenim la miezul noptii. Pe promenada, lume nu foarte multa, iesita la plimbare. Focuri de artificii nu au fost, dupa cele intamplate in noiembrie la Paris. Doar cateva artificii lansate de "meseriasii" imbracati in trening. A doua zi la 11, strazile erau pline de oameni odihniti, iesiti la aer curat. Am dat o fuga pana in port, am urcat pe Colline du Chateau de unde portul si orasul se vad splendid, apoi am coborat prin orasul vechi catre Promenade des Anglais.
↧
↧
Cum am organizat vacanta de Revelion la Nisa. Costuri, trasee si povesti
All good things come to an end. Stii ca e si o melodie cu acest nume, cantata de Nelly Furtado. Au fost 7 zile mari si la propriu si la figurat. O saptamana dupa care cunoscutii imi spun ca nu m-au mai vazut niciodata atat de odihnit si cu chef de munca. Ma astept sa aflu in zilele urmatoare la ce se refera.
Pe 8 decembrie am luat hotararea de a pleca din tara de Revelion. Si cum dividende nu aveam de incasat la final de an, si nici banci nu obisnuiesc sa sparg, trebuia sa ne incadram intr-un anumit buget. Zis si facut. Zbor la Milano, destinatie spre care biletele erau accesibile chiar si luate "din scurt", apoi tren de la Milano la Nisa si un apartament superb de pe AirBnb chiar in buricul targului.
Asa ca iata-ne in dimineata zilei de 28 ianuarie in avionul cu destinatia Milano. Se intampla exact inainte ca vremea sa se raceasca in Romania. Dupa fix 2 ore de zbor linistit, aterizam in Lombardia. Frig, aer cetos si vreo - 2 grade la sol. intre noi fie vorba, ceata e o constanta in nordul Italiei in lunile de iarna. Transferul catre Gara Centrala se face cu autocarul in 50 de minute spre o ora, in functie de cat de aglomerat e la intrarea in Milano. Lasam si bagajele la biroul special amenajat in gara (6 euro/bagaj) si ... la bulivar birjar, la bulivar! Au urmat 5 ore de: uitat prin vitrine, combinat cu putin shopping, ceata, burnita, frig, espresso (doua!), o masa pe cinste la Il Mercato del Dumo, dat cu parfumuri prin magazine si facut poze. Chestii "femeiesti". Hahaha.
Trenul care ne va duce la Nisa pleaca la 15:10. Este Intercity Thello, care leaga Milano de Marseille, din sudul Frantei. Drumul dureaza putin sub 5 ore si trece prin Genova, apoi tot pe malul Mediteranei prin Savona, Sanremo, Ventimiglia, Menton, Monte Carlo si, in fine, Nisa.
Odata ajunsi pe riviera franceza, aerul se schimba total. Locul cetii e luat de mirosul de mare si croissante, iar temperatura creste spre 11-12 grade, desi e deja 8 seara.
O luam agale catre apartament, taraind pe strada doua trolerele potrivite de marime. Stiam ca trebuie sa ajungem undeva vis-a-vis de mall-ul Nicetoile, pe Avenue Jean Medecin, pentru cei care cunosc zona. Sa zic ca mai aveam doua stradute pana la destinatie, cand un domn maruntel, trecut de prima tinerete, rosu la fata, vine glont langa mine si ma intreaba ceva de genul "mia, mia, tu es mia?". Buimacit de repeziciunea momentului, ii trantesc interlocutorului un nu categoric, din dorinta de a taia din fasa orice dialog. Fetele, cu glumele la purtator. Vezi ca te-a recunoscut? Se uita la B1! Ha, ha, dar totusi, ce ma intreba, pentru ca nu am inteles foarte bine. Paiiii ... posibil sa fiee sotul gazdei, a iesit in intampinarea noastra si te-a recunoscut. Nu cred ca am mai facut o suta de pasi si, ajunsi in fata imobilului, omul ne astepta relaxat. "Tu es Mia. Je t'ai reconnu!". Bai sa fie. Francezul se uitase la poza mea de profil de pe AirBnb si ma alegea dintr-o mie. Eu, uitand ca H-ul in franceza e mut, nu intelegeam cine sau ce e Mia asta.
Urcam in apartament unde ne astepta Laura, gazda cu care conversasem pe internet. O doamna nascuta in Italia, dar care a simtit chemarea zilelor insorite din sudul Frantei. Asa gazda nu am mai vazut de multa vreme. Ne astepta cu trufe de ciocolata facute in casa, niste mici ciocolatele cu portocala si biscuiti de casa. In frigider, lapte si suc de portocale, ca sa avem dimineata si o sampanie la 0,375 pentru acea seara. Totul nou, nout. Eram primii lor turisti.
Partea buna la acest apartament cu 2 camere - pe care il gasesti pe AirBnb - e ca te afli la 6-7 minute de mers de gara, esti pe principala artera comerciala a orasului, tramvaiul are statie chiar in fata (daca ti-e lene sa mergi pe jos) si, in plus, vis-a-vis este si magazinul Monoprix, un fel de Carrefour/Mega Image de oras.
Cum ne-am oranizat in cele 7 zile?
- 28 decembrie - zbor spre Milano, 5 ore in oras, drum spre Nisa
- 29 decembrie - vizita cu trenul la Juan les Pins si Cannes
- 30 decembrie - Menton si Monte Carlo, tot cu trenul
- 31 decembrie - am vizitat Villefranche-sur-Mer, Beaulieu-sur-Mer si Eze
- 1 ianuarie - numai Nisa
- 2 ianuarie - retur spre Milano si o jumatatea de zi de plimbare prin Milano
- 3 ianuarie - retur spre Bucuresti la 13:50
Cam cat costa distractia?
- bilet de avion - 90 euro
- transfer spre Milano - 5 euro
- tren spre Nisa - 35 euro
- apartament Nisa - 153 euro (460 euro/5 nopti/3 persoane)
- tren spre Milano - 19 euro
- cazare Milano - 25 euro de persoana (75 euro o camera tripla)
- tren spre Malpensa - 12 euro
↧
4 zile de snowboard in Saafelden Leogang, cea mai mare zona de ski a Austriei
E 6 dimineata si de afara se aud deja ratracurile care au inceput sa pregateasca partiile pentru o noua zi de ski. Sunt in Saafelden Leogang, practic in cea mai mare zona de ski a Austriei – The Saalbach Hinterglemm Leogang Ski Circus. Spun “ski”, la modul generic, ca doar nu mi-or interzice accesul cu placa pe cei 270 de kilometri de partii din regiune. Glumesc, desigur. De fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, pentru omul Jurca sunt doar vreo 250 de kilometri – 140 pe partii pentru incepatori si 110 de avansati. Ultimii 20 de kilometri sunt trasee “negre” pentru riderii super-profi. Iar daca doamna nu imi punea in vedere la Bucuresti ca daca vin “busit” de la placa, jar mananc, le incercam si pe acelea. Doar n-o fi dracul chiar atat de negru. In fine. Atmosfera aici e relaxata, de vacanta. Cum altfel? Sunt cazat la Salzburger Hof, un hotel de 4 stele, la 30 de secunde de telecabina (Asitz Cable Car). Genul acela de hotel din care nu-ti mai vine sa mai iesi la cate ai de facut: SPA, sauna, piscina exterioara cu apa la 30 de grade, sala de forta. O sa fug acum la micul dejun ca sa […]
↧
Coasta de Azur. Impresii din Eze Village, un orasel la 16 minute de Nisa
Cand spun lux pe Coasta de Azur, ma gandesc automat la Monte Carlo. Daca vreau oras in adevaratul sens al cuvantului, merg la Nisa. Iar pentru istorie, “vechi” si farmecul timpurilor de altadata e musai sa ajungi in Eze Village. In vacanta de Revelion, pe 31 decembrie, am facut un tur de o zi care a cuprins 3 orasele: Villefranche-sur-Mer, Beaulieu-sur-Mer si Eze. Se ajunge usor in ele, mai cu seama ca trenul de Monte Carlo opreste in fiecare. Practic te urci in tren, mergi 5-6 minute, cobori si vizitezi. Iar te urci, opresti in alt orasel si mai tragi in piept niste aer curat de Mediterana. Eze Village se concentreaza in jurul ruinelor unui castel construit in secolul al XII-lea, care sta marturie secolelor de ocupatie straina. Din acest loc aflat la vreo 427 de metri deasupra marii se considera in mod traditional ca incepe teritoriul monegasc (Principatul Monaco). Oameni buni, locul este senzational. Parca esti intr-un labirint, cu stradute inguste – brodate in urcus – si constructii din piatra, capitonate cu plante agatatoare. Urci, admiri, te minunezi, iar la un moment dat se vede marea si superbul Saint-Jean-Cap-Ferrat. Dupa mine, cel mai frumos moment al zilei in care te poti […]
↧
↧
Valetine’s Day. 10 bilete de avion cu pret sub 100 de euro
Salutare, salutare! A mai ramas mai putin de o luna pana la Valentine’s Day. Nu sunt un fan al sarbatorii, insa e un prilej numai bun sa ne mai oferim un city break. Am facut in aceasta dimineata un mic research al biletelor de avion sub 100 de euro, din Bucuresti, pentru perioada 12-14 februarie. Cateva sunt cu plecare joi (11 februarie) sau cu intoarcere luni (15 februarie), in functie de orarul de zbor si de calendarul de preturi. Bucuresti – Bari, cu Wizz Air, 278 RON (61 euro). Pret numai cu bagaj mic de mana. 2. Bucuresti – Milano Bergamo, cu Ryanair, 45 euro. Pret cu bagaj de mana. 3. Bucuresti – Viena, cu Austrian Airlines, 99 euro. Pretul include numai bagaj de mana. Sunt disponibile si alte ore de plecare si intoarcere (vineri si duminica). 4. Bucuresti – Istanbul, cu Turkish Airlines, 99 euro. Conditii de companie de linie, desi destinatia nu este una dintre cele mai sigure in aceasta perioada. 5. Bucuresti – Larnaca, cu Wizz Air, 378 RON (84 euro). Pretul include numai bagaj mic de mana. Acest zbor este ideal pentru cei care pot pleca inca de miercuri din Bucuresti. 6. Bucuresti – […]
↧
Impresii si ponturi dupa vacanta la ski in Austria
Odata intors din minivacanta de snowboard in Austria, recunosc ca am avut cateva zile de buimaceala. Sau hai sa ii spunem dezorientare. Stii sentimentul acela ca nu iti gasesti locul. Ca de unde “zburai” pe partie la 2.000 de metri altitudine, cu un perete stancos care parca sta sa se pravaleasca pe tine de 3.000 de metri, si, mai important, cu soare si 1-2 grade afara, revii la -12 grade si la “automatismele” impuse de traiul intr-un oras aglomerat. Ca sa stabilim din capul locului detaliile tehnice, regiunea in care mi-am testat maestria in materie de snowboard se numeste Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Este cel mai mare domeniu skiabil din Austria, cu nu mai putin de 270 de kilometri de partii. Imagineaza-ti ca ar exista o partie lunga, lunga, de la Bucuresti la Sibiu (274 kilometri conform Via Michelin). Oraselul in care am avut baza se numeste Leogang, la 10 minute de mers cu masina de mai marele Saalfelden. Practic din Bucuresti am zburat la Munchen, in Bavaria, apoi un shuttle bus m-a dus spre Leogang, via Salzburg. Pana in orasul lui Mozart se merge pe autostrada, apoi pe un drum national care taie Germania la un colt si reintra in Austria. Apoi, […]
↧
Wizz Air. Curse directe din Bucuresti catre Cluj-Napoca si Budapesta
O veste foarte buna a venit astazi din partea companiei low-cost Wizz Air. Se reintroduce cursa din Bucuresti catre Budapesta. Noua ruta va fi operationala din data de 19 septembrie 2016. De notat faptul ca in trecut, compania maghiara a mai avut acest zbor in portofoliu, insa la care a renuntat in august 2012. O alta cursa noua va fi operata pe relatia Bucuresti – Cluj-Napoca. Cursele vor incepe din 22 iulie. Spre Budapesta vor fi 4 zboruri saptamanale, iar spre Cluj-Napoca 6. Orar zbor Cluj-Napoca Bucuresti – Cluj Napoca 21:55 – 22:50 Cluj Napoca – Bucuresti 20:35 – 21:25 Zile: luni, marti, miercuri, joi, vineri, duminica Orar zbor Budapesta Bucuresti – Budapesta 18:15 – 18:35 Budapesta – Bucuresti 15:25 – 17:45 Zile: luni, miercuri, vineri, duminica Tarife Tarifele pentru un segment spre Cluj-Napoca incep de la 39 de lei, deci un dus-intors costa 78 de lei, cu bagaj mic de mana. Spre Budapesta, un segment incepe de la 129 de lei, deci un zbor dus-intors ajunge la 258 de lei, cu bagaj mic de mana. *Foto cover: Wizz Air
↧
Promo TAROM. Bilete dus-intors de la 79 de euro, taxe incluse
A fost o zi agitata pe piata aeriana din Romania. Dupa ce zvonul conform caruia TAP Portugal ar pleca din tara noastra in luna martie s-a adeverit, dupa ce Blue Air a anuntat rapid ca va incepe sa opereze zboruri pe aceasta ruta, dupa noile curse anuntate de Wizz Air din Bucuresti catre Budapesta si Cluj-Napoca, iata ca operatorul national TAROM anunta o promotie foarte atractiva. Perioada de vanzare este 20 – 31 ianuarie 2016. Deci atentie, biletele intra in sistem – cel mai probabil – la miezul noptii. Acestea vor fi disponibile atat pe site-ul TAROM, cat si prin agentiile proprii si partenere TAROM. 79 Euro // dus-intors (toate taxele incluse) pentru calatorii intre Bucuresti si Atena, Istanbul, Larnaca, Roma, Sofia si intre Iasi si Istanbul, Roma; 99 Euro // dus-intors (toate taxele incluse) pentru calatorii intre Bucuresti si Belgrad, Chişinau, Salonic, Viena si intre Iasi si Bologna,Torino; 119 Euro // dus-intors (toate taxele incluse) pentru calatorii intre Bucuresti si Amsterdam, Bruxelles, Budapesta, Frankfurt, Geneva, Londra, Moscova, Munchen, Praga, Stockholm si Valencia, intre Cluj si Viena, intre Iasi si Londra, Munchen si intre Sibiu si Munchen; 139 Euro // dus-intors (toate taxele incluse) pentru calatorii intre Bucuresti si Amman, Barcelona, Beirut, […]
↧
↧
Buget de calatorie. Cat te costa o vacanta la ski in Austria
“Halatul, halatul, cat e halatul?”. Multi dintre voi mi-au cerut sa fac un articol cu preturile din Austria, pentru a-si face o estimare de buget pentru o vacanta la ski. Pot sa spun nu? Dupa cateva zile petrecute in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, cel mai mare domeniu skiabil din Austria, marturisesc cu mana pe inima ca la fata locului sunt preturi de bun simt, mai ales la capitolul mancare si bautura. Dar hai sa le luam pe rand. Transport In Austria poti ajune cu masina proprie sau cu avionul. Pe sosea sunt in jur de 1.500 de kilometri, indiferent pe unde o iei (prin Viena sau prin Serbia, Croatia, Slovenia, Austria). Daca socotesti la un consum mediu de 7%, ajungi la 105 litri *2= 210 litri, dus-intors. Si cum pretul la motorina era si sub 1 euro (0,97-0,99 euro/litru), inseamna ca numai motorina te duce la 210 euro. Mai pui vigniete, deci un total de vreo 250 euro, plus sau minus, in functie de puterea masinii si de combustibil. La destinatie, parcarile sunt gratuite. Daca sunteti 4 persoane, costul e unul foarte bun. Cu avionul ai doua variante de zbor. Cursa directa spre Munchen (TAROM sau Lufthansa), sau zbor la Salzburg, cu escala in Viena sau […]
↧
Travel Design. Cum ajungi in Santorini cu 98 de euro
Promotia actuala a celor de la TAROM m-a inspirat sa caut si “continuari” din destinatiile operate de compania aeriana nationala. Si uite asa am “legat” o cursa Bucuresti – Atena cu una low cost operata de Ryanair, pe relatia Atena – Thira. Cu alte cuvinte Bucuresti – Santorini. Povestea ar urma sa se intample pe final de februarie. Sambata dupa-amiaza (27 februarie) mergi la Atena, servesti un tzatziki si un calamar de Marea Egee, te cazezi, iar dimineata pleci mai departe. La retur, pentru a prinde cursa de Bucuresti, te intorci dimineata din Santorini. Si mai ai o zi la dispozitie in Atena. De la aeroport se ajunge usor in centru cu metroul. “Amenda”? 97, 5 euro, cele 4 zboruri. Mare atentie ca la Ryanair ai inclus in pretul de 18 euro numai bagaj de mana, dar e suficient. Aici poti sa vezi cum sunt cam 16 grade in Santorini pe finalul lunii Februarie. Iar pentru cazare poti cauta AICI. Bafta! *Foto cover: Wikimedia Commons
↧
Ruta noua in sistemul de rezervari Wizz Air, spre Lisabona
Nu ma gandeam niciodata ca ruta Bucuresti – Lisabona poate fi atat de interesanta pentru operatorii aerieni. Dupa ce TAP Portugal a anuntat ca nu va mai zbura la Bucuresti de la finalul lunii martie, Blue Air a mentionat aproape instantaneu pe pagina de Facebook ca ocupa locul lasat liber, din vara. Acum, iata ca aceasta ruta apare si in sistemul de rezervari Wizz Air, din 22 mai 2016. Pretul pentru un segment este de 179 de lei, cu bagaj mic de mana inclus. Asta inseamna 358 de lei pentru un zbor dus-intors. Asa ca se anunta concurenta serioasa. Zborurile Wizz Air sunt operate miercuri si duminica. Plecare la 15:30 din Bucuresti, retur la 18:50 din Lisabona (ora locala). Blue Air zboara la Lisabona in zilele de marti, joi si sambata, asta insemnand ca putem ajunge/reveni in/din capitala lusitana in oricare zi a saptamanii, mai putin luni.
↧
Like Sundays (1). Recomandari pentru un weekend geros
Fotografia aceasta e facuta anul trecut, tot pe vremea asta, in Algarve, sudul Portugaliei. E numai unul dintre modurile in care mai uit de frigul de afara si mentin pe butonul “on” gandirea pozitiva. In fond, de marti se mai incalzeste si parca nici nu a fost atat de rau pana acum. Incerc, sper sa imi si iasa, ca in zilele de duminica sa vin cu cateva “nimicuri” de weekend. O carte, un film, un articol util, un cont de Instagram. Lucruri mici care sa ne apropie de ideea de good life. Asadar, incepe #LikeSundays. Filmul Podul Spionilor (Bridge of Spies), regizat de Steven Spielberg, nominalizat la Premiile Oscar. Prezinta povestea unui schimb ruso-american de spioni, pe un pod din Berlin. Actiunea se petrece in anii 60. Tom Hanks – avocat in film – scapa un spion rus de la pedeapsa cu moartea, si ulterior este trimis de CIA in Berlin pentru a negocia un schimb de prizonieri. Rusul versus un pilot american de avion de spionaj. Nu iti spun cum se termina povestea ca sa nu ma injuri. E un film bun, poate usor static pe alocuri, dar merita. Carin Olsson este o bloggerita suedeza, stabilita in urma cu 3 ani […]
↧
↧
TAP Portugal pleaca din Romania. Cum iti poti lua banii inapoi pe bilete
Dupa cum bine stiti, compania TAP Portugal a decis suspendarea operarii directe pe relatia Bucuresti – Lisabona, incepand cu data de 28 martie 2016, pentru o perioada de timp nedefinita inca. Si cum printre voi probabil sunt persoane care au bilete cumparate deja, si nu vor mai putea zbura pe aceasta relatie, m-am gandit sa va dau o mana de ajutor. Am vorbit astazi cu reprezentantii TAP Portugal in Romania pentru a afla cum se poate proceda in acest caz. Si sunt 3 posibilitati: Emiterea unui document pentru transport ulterior sau excedent de bagaj, insumand contravaloarea biletului initial. Acest document poate fi folosit pentru serviciile mentionate in interval de un an de la data emiterii. Rerutarea pe zboruri alternative, operate de TAP sau partenerii Star Alliance (Lufthansa, Austrian Airlines, Scandinavian Airlines si Brussels Airlines), pana la destinatia finala. Sa zicem ca ai bilet Bucuresti – Lisabona cu TAP. Poti fi rerutat, cu Austrian Airlines, prin Viena. Nu conteaza cat costa “noul” bilet. Vei fi transportat la destinatie in aceleasi conditii (si cu acelasi bagaj). Pot fi situatii cu bilete emise separat – adica Cluj – Bucuresti – Cluj cu TAROM si Bucuresti – Lisabona – Bucuresti cu TAP Portugal. Daca au fost emise […]
↧
5 locuri pe care trebuie musai sa le vad intr-un oras
Nu cred ca e cazul sa mai fac inca o data apologia internetului. Cat de usor e sa cauti pe net ce te intereseaza si sa iti organizezi un fir logic al excursiei. Lucruri care erau greu, daca nu imposibil de facut, acum mai bine de 15-20 de ani. La o simpla cautare pe Google gen “Top 10 Roma”, iti apar frumos ilustrate, in zona de sus a paginii, cele mai importante obiective turistice dintr-un oras. Click pe fiecare si afli detalii. La fel, daca dai o cautare pe Tripadvisor dupa “Top 10 Things to do in Rome”, iti apare un pomelnic cu peste 1000 de locuri si activitati pe care le poti incerca in capitala Italiei. Totusi eu am alte “pasarele”. Locuri aflate la inaltime Oriunde as merge trebuie sa ma vad cocotat undeva la inaltime. Fie turn al televiziunii, un deal mai rasarit, un zgarie-nor, o turla de catedrala, este locul de unde orasul se vede altfel si fac si o suta si una de poze. Apa, plaja, canale, vaporase Orasele care au macar un fir de apa, daca nu o plaja intreaga, au un farmec aparte. In strainatate, aproape oriunde, un rau gen Dambovita este amenajat si […]
↧
TAROM va zbura la Hamburg. Pret promotional de 101 euro, dus-intors
Nu imi mai aduc aminte sa fi avut vreodata un inceput mai “agitat” de an pe piata aeriana din Romania. Dar e o agitatie buna, in ajutorul nostru, al pasagerilor. Vestile bune vin azi de la TAROM, operatorul nostru national. Se deschide cursa Bucuresti – Hamburg, din 9 mai 2016. Zborurile vor fi operate in zilele de luni, miercuri, vineri si duminica, dupa urmatorul program (afisat in ore locale): RO 321 Bucureşti – Hamburg 08:10 – 09:50 RO 322 Hamburg – Bucureşti 10:35 – 14:05 Cu aceasta ocazie, s-a anuntat si o promotie. In perioada 27 ianuarie 2016 – 31 mai 2016 putem cumpara bilete dus-intors, cu toate taxele incluse, de la 101 Euro. Perioada de calatorie: 9 mai 2016 – 30 iunie 2016. Si companiile low-cost au anuntat zboruri catre orasul din nordul Germaniei. Wizz Air va opera zboruri din Bucuresti catre aeroportul Hamburg Lubeck, din 20 mai (lunea si vinerea), dupa cum am scris aici, iar Blue Air din 29 martie. *Foto header: Thomas Wolf
↧
8 orase de vizitat pe Coasta de Azur. O scurta descriere a fiecaruia
Ma gandeam zilele trecute ca unul dintre lucrurile care fac din Coasta de Azur un loc de nota 10, este faptul ca riviera franceza e o destinatie pentru toate lunile anului. Si pentru toate buzunarele. Daca ai un buget limitat mergi in lunile de iarna. Sunt de la 13-14 grade in sus, cazari accesibile si putini turisti. Asta e, nu faci baie. Inspre vara vin oamenii mai cu dare de mana. Cei care sunt dispusi sa plateasca o suma cu 3 trei cifre pentru o noapte de cazare, sa dea 20-25 de euro pentru accesul la plaja, s.a.m.d. Si m-am gandit ca ar fi util sa fac un mic ghid al oraselor/statiunilor de pe coasta, pentru a sti cam la ce sa te astepti daca ajungi in ele. Le voi lua de la stanga la dreapta, cum apar ele pe harta, sau, cu alte cuvinte, de la Cannes la Menton, cu trecere prin Nisa si Monte Carlo. Cannes E orasul festivalului. Daca ma intrebi unde as vrea sa stau la plaja pe Coasta de Azur, atunci raspunsul ar fi cu siguranta Cannes. Plaja de-a lungul “croazetei” este excelenta – nisip fin si destul de larguta pentru o plaja din aceasta zona a Europei. Mai punem o artera […]
↧
↧
Like Sundays (2). Top 10 plaje din Spania si Monte Carlo in format 3D
Ce ti-e si cu omul … Au fost de ajuns cateva zile cu temperaturi de 9-10 grade, ca mi-a si zburat gandul la primavara. Oare cum o fi sa traiesti o “iarna” fara zapada, cu macar 10-12 grade noaptea si de la 18 in sus ziua? Poza de mai sus e facuta anul trecut, pe 3 martie, in Madeira. Schema de “antrenament” mental din aceasta duminica incepe cu contul de Instagram al lui Benedetto Demaio, un italian care vine cu diverse compozitii in care se gaseste un soi de albastru – turcoaz. Nu ma mai satur de creativitate, simplitate si culoare. Bun, bun! Pe site-ul oficial al Principatului Monaco este o harta interactiva 360 de grade a orasului monte Carlo. Poti “intra” virtual in cele mai importante atractii ale orasului. Realizare grafica de exceptie. Jurnalistii de la The Telegraph realizeaza un top 10 al vacantelor la plaja in Spania. Si daca tot e de plaja, iti recomand o artista suedeza, mai altfel. Oricat de prost dispus as fi, cand o ascult pe iamamiwhoami (Sunt Ami care Ami, ceva in genul), imi trece tot. Si parca sunt in transa. Aproape toate videoclipurile ei au ca leitmotif marea. Doua mostre, mai jos. Atentie, da dependenta!
↧
Am plecat o saptamana in turul Andaluziei. Prima oprire, Malaga
Exceptand Tara Bascilor si zona de la granita cu Portugalia, unde nu am fost pana acum, pot spune ca sunt familiarizat cu regiunile Spaniei. Iar sudul, Andaluzia, este de departe preferatul meu. Clima, istorie, oameni, bucatarie. 4 din 4, bifate cu nota maxima. Timp de o saptamana imi duc doamna intr-un mic tur al Andaluziei. Avem doua “baze” stabilite – in Malaga si in Sevilla. Planul spune ca din Malaga vom face excursii de o zi in Granada si pe coasta (Marbella, Benalmádena, Fuengirola). Sa vedem si in ce masura ne va permite timpul. Apoi vom merge in Sevilla si, tot asa, cate o zi, in Cordoba si Cadiz plus Jerez. Ca modalitate de transport am ales o combinatie de tren cu autocar. Initial, ma gandeam sa inchiriez masina, dar preturile mari la parcare (cam 18 euro / 24 de ore) mi-au sugerat ca nu prea renteaza. In plus, trenurile si autocarele sunt dese si circula bine. Prima zi este dedicata 100% orasului Malaga. De pe balconul hotelului, situat pe stradutele centrului istoric, se vede turla bisericii Sagrado Corazon. La inca doua minut de mers pe jos e locul de unde ne “energizam” cu un cappuccino de zile mari. El Último Mono e o cafenea […]
↧
Andaluzia, ziua 2. Ne-am bronzat la Marbella, la 25 de grade
Marbella e statiunea aia de care tot auzi la stirile din sport, cand Steaua, sau alta echipa romaneasca, face cantonamentul de iarna. Pana acum as fi zis ca e cea mai fita statiune de pe Costa del Sol, dar am auzit ca e una si mai si – Puerto Banus – la vreo 4 kilometri de Marbella. Nu am vazut, nu stiu ce sa spun. Din Malaga in Marbella se ajunge usor cu autobuzul. Exista linii directe, care te duc din punctul A in punctul B in 45-50 de minute si curse care opresc in Torremolinos, Benalmadena sau Fuengirola (in jur de 1 ora si 25 de minute). La dus, nestiind acest lucru, am “nimerit” in cursa cu “obstacole”. Dar n-a fost rau. Pot spune ca am imbinat utilul cu placutul. Statiuniile enumerate mai sus nu sunt simplute, nu m-as vedea in concediul de vara in ele. Despre Marbella nu stiu ce sa spun, de teama sa nu gresesc. Pe deoparte imi place atmosfera relaxata si multitudinea de terase de pe plaja, pe de alta parte plaja dezamageste un pic. Nisipul e bun, in apa nu (prea) sunt pietre, dar ceva ma retine. Stand de vorba cu un chelner roman, am aflat […]
↧